SMS-lån

SMS-lån, också kallat snabblån, telefonlån med mera, har under de senaste åren blivit ett allt vanligare sätt att låna pengar. Framför allt är SMS-lån populärt bland ungdomar och andra som oftast inte anses som tillräckligt kreditvärdiga för andra typer av lån och krediter.

Vanligtvis handlar det om mindre lån under en kortare period, så som några tusen kronor vilka ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Problemet med SMS-lånen är att den effektiva räntan kan bli extremt hög då du betalar både en uppläggningsavgift och ränta. Låneformen har fått stark kritik från bland annat KO och från olika konsumentorganisationer. Kritiken mot SMS-lånen har främst rört sig om att de marknadsförs som räntefria men istället har avgifter som, om de skulle räknas om som ränta, skulle uppgå till flera hundra procent på årsbasis.

Behöver du låna pengar är det smartast att försöka vända sig till andra låneformer i första hand, men blir du i slutändan tvungen att ta ett SMS-lån ändå, tänk på att jämföra den effektiva räntan hos olika långivare som erbjuder snabblån för att undvika alltför höga kostnader.

Kan du inte betala ditt lån i tid kan de ekonomiska konsekvenserna bli stora, och då inte bara genom räntan som byggs på. Först får du en påminnelse ihop med påminnelseavgift, efter det hamnar ärendet hos inkasso där ytterligare en avgift tillkommer, och betalar du fortfarande inte av lånet skickas ärendet till Kronofogden där ännu fler kostnader tillkommer.

Dagens Nyheter tillhör de tidningar som i flera artiklar har tagit upp problemen kring den kreditfälla som SMS-lån innebär för många låntagare:

I en artikel i Internetworld sägs det att det varje månad görs uppskattningsvis 167 000 sökningar i sökmotorerna efter frasen SMS-lån. Det är inte illa, och visar att efterfrågan efter denna typ av lån är väldigt stor trots varningarna om riskerna att hamna på efterkälken och så smångingom hamna hos kronofogden på grund av ett snabbt taget SMS-lån. SvD berättar i sin artikel om hur betalningsförelägganden hos kronofogden för tagna snabblån ökade med 20 % under första halvåret av 2014. Anna Hult från Konsumentverket lyfter här att det är viktig att man inte tar ett sms-lån bara för att det är enkelt att få tillgång till. Hon påpekar även att man måste se upp för oseriösa aktörer som inte är godkända av Finansinspektionen.

Konsumenternas.se listar en hel del information om bland annat SMS-lån. De ger även några tips för vad du kan tänka på innan du väljer snabblånet:

  • Var noga med att inte låna pengar du inte kommer kunna betala tillbaka. Om du behöver låna 2 000 kronor idag, kommer du verkligen kunna betala tillbaka 2 600 om en månad?
  • Får du en betalningsanmärkning som en följd av att din skuld hamnat hos Kronofogden finns den kvar i tre år, vilket kan försämra dina möjligheter att exempelvis ta nya lån eller teckna mobilabonnemang.
  • Undersök alltid andra möjligheter till lån som erbjuder lägre ränta innan du tar SMS-lånet, så som medlemslån, kontokredit eller kreditkort.