Lån i Sin Helhet

På Billåneguiden berättar vi det mesta du kan behöva veta om dina möjligheter när du ska låna till bil, och vad som är bra att tänka på när man lånar. Och här finner du helt enkelt en tydlig överblick på de olika lånesorterna som finns. Många av de nedanstående aspekterna tas upp på andra flikar, men här har vi samlat de viktigaste punkterna bakom varje lån.

Olika sorters lån

 • Bil- båt- och MC-lån
  Vill du låna pengar till exempelvis något av ovanstående fordon får du generellt låna upp till 80 procent av fordonets värde. Resterande 20 % får du betala i form av en kontantinsats. Det här är ett lån med säkerhet, där du kan fråntas köpt bil eller liknande om du inte klarar av avbetalningen. Bilen måste även oftast vara köpt av en auktoriserad bilhandlare och inte vara för gammal. Viktigt är att du har koll på exempelvis uppläggningsavgifter och aviseringsavgifter för att få fram den så kallade effektiva räntan. Den effektiva räntan räknar in alla kostnader som lånet medför, inklusive “dolda” kostnader, och representerar därmed den verkliga summan du kommer behöva betala. Långivaren kommer behöva göra en kreditupplysning på dig för att avgöra din förmåga att betala tillbaka lånet.
 • Privatlån
  Privatlån, också känt som blancolån, är ett lån utan säkerhet där du i stort sett kan låna till vad du vill. Exempelvis kan du ta ett billån för 80 % av bilens värde och sedan ett blancolån för resterande 20 % i kontantinsats, även om det inte är rekommenderat. Räntan är generellt högre än exempelvis billån eller bolån, och som med andra lån kommer du behöva genomgå en kreditupplysning för att man ska avgöra din möjlighet att kunna betala tillbaka. Du får vanligtvis valet mellan annuitet eller rak amortering. Med ett annuitetslån betalar du lika mycket varje månad, och drar på så vis ut lånet under en längre period och betalar i slutändan mer än vad du hade med rak amortering, men det kräver därmed också mindre pengar från dig direkt efter det att lånet tas. Med rak amortering betalar du mindre totalt sett, men det kräver att du har en bättre ekonomi i början av låneperioden för att kunna betala.
 • Medlemslån
  Medlemslån kan ges till medlemmar i exempelvis fackförbund eller organisationer. Här har man försökt förhandla fram bättre lånevillkor med en långivare, som medlemmarna sedan kan ta del av. Utöver detta skiljer sig däremot inte medlemslån från vanliga lån. Du kommer fortfarande behöva gå igenom en kreditupplysning, och bör se till samma saker som alltid när du överväger ett lån, till exempel den effektiva räntan och att du har möjlighet att amortera skulden under låneperioden.
 • Bolån
  Är helt enkelt vad det låter som, ett lån du tar för att finansiera din bostad oavsett småhus, villa, lägenhet o.s.v. Idag får man låna max 85 % av bostadens värde, och du måste därmed ha de resterande 15 % i kontantinsats. Det är även möjligt att ta ett blancolån för de resterande 15 %, men man bör vara försiktig med att låna för mycket utöver sin betalningsförmåga.
 • Snabblån
  Det finns flera olika namn för snabblån så som SMS-lån, telefonlån, mikrolån o.s.v. Du lånar här en mindre summa pengar under en kortare period, och det är vanligtvis ett väldigt dyrt lån. Den effektiva räntan är speciellt viktig att ha koll på när det kommer till snabblån. I värsta fall kan den hamna på flera hundra eller tusen procent, i och med en mycket kort återbetalningstid. Mer om snabblån kan du läsa på sidan SMS-lån.