Billån Ränta

Det finns ett stort utbud av olika långivare som kan förse dig med ett lån till bilen, och det finns även olika sorters lån man kan ta. Det är främst två olika sorters lån som du kan ta som du betalar ränta på: Blancolån och lån där bilen i sig är en säkerhet för lånet. Blancolån är vad som brukar kallas privatlån, och tas för en lite högre ränta men utan kontantinsats. Billån med bilen som säkerhet kräver oftast minst 20 % av bilens värde i kontantinsats, men här är räntan lägre. Mer om vilka olika lån som finns kan du läsa om på fliken Billån, här kommer vi däremot berätta mer om vilka olika låneinstitut och banker som finns tillgängliga för billån och vilka räntor som gäller i dagsläget.

Bank och låneinstitut

Vi kollar här på några av de större bankerna och låneinstituten som erbjuder billån.

 • Ikano bank
  Här ligger räntan på 4,95 % och den effektiva räntan, vilken räknar med exempelvis uppläggningsavgift och eventuell aviseringsavgift och därmed representerar den verkliga kostnaden för lånet, på 5,06 %. Du kan låna mellan 40 000 och 350 000, men lån över 200 000 kronor kräver två sökande. Ingen kontantinsats behövs och återbetalningstiden ligger på tre till tolv år. Det är bra att ha i åtanke att du inte kan låna mer pengar än vad bilen har för värde enligt Ikanos värderingstjänst. Du erbjuds här alltså ett blancolån där du inte behöver ha köpt bilen från en auktoriserad bilhandlare för att få ta lånet.
 • Nordea
  Här erbjuds du en ränta mellan 4,50 och 5,00 %, och den effektiva räntan hamnar mellan 5,36 och 5,88 procent. Du kan låna från 100 000 upp till hela 900 000 kronor, men måste betala en kontantinsats på minst 20 %.
 • Swedbank
  Även hos Swedbank kan du låna upp till 900 000 kronor, och minsta möjliga summa för billån är 30 000 kr. Räntan är 4,20 % och den effektiva räntan 4,93 till 5,53 %. Även här gäller en kontantinsats på minst 20 %.
 • ICA banken
  Hos ICA banken erbjuds du en effektiv ränta på 5,79 procent och som med Ikano bank kan bilen köpas var du vill och det behövs ingen säkerhet eller kontantinsats för att man ska få ta lånet. Du får låna mellan 20 000 och 350 000 kronor, och du behöver inte betala någon uppläggningsavgift eller aviavgifter.

Är du i behov av ett lån föreslår vi att du vänder dig till de tjänster som finns som ger dig flera låneofferter på endast en kreditupplysning. Du kan på så vis jämföra och se vad som passar dig bäst, och slipper genomgå flera kreditupplysningar under en kort period vilket annars kan leda till en högre ränta.

Bilhandlare

Många bilhandlare erbjuder även billån. SvD berättar i sin artikel om hur nya bilar ofta kan fås med fördelaktiga lån, och att man ibland kan stöta på kampanjer där exempelvis ett försök att få ut förra årets bilmodeller innan en ny kommer, kan resultera i erbjudanden med väldigt låg ränta under en viss period. Här behöver du däremot ha koll på hur räntan kommer sättas framöver, skrivs det i artikeln. Man berättar även om valet du får mellan ett annuitetslån och rak amortering, vilket i slutändan kommer påverka hur mycket du har betalat för lånet. Med annuitetslånet betalar du samma summa varje månad, och det är det dyrare alternativet av de två då du skjuter på lånekostnaderna. Med rak amortering betalar du en lika stor del av lånet under hela låneperioden, och det ihop med räntan gör att lånet är dyrare i början. Rak amortering blir billigare mot slutet av låneperioden, och du blir av med lånet snabbare än ett annuitetslån och betalar därmed mindre totalt sett. Mer information om hur det fungerar med annuitetslån respektive rak amortering kan du hitta hos Advisa.