Billigast Billån

Det är främst två saker som avgör kostnaden för ett billån: lånebeloppet och räntan, det vill säga lånets storlek respektive kostnaden för att få låna pengar. Det kan även tillkomma övriga kostnader som måste betalas, varvid vissa är mer eller mindre dolda och gör att man missar dem och istället bara jämför räntesatsen. Du kan här läsa mer om vad det är som avgör kostnaden för ditt billån och vilka kostnader du bör granska för att få ett så billigt billån som möjligt.

Vad avgör kostnaden för ditt billån?

Är du påväg att ta ett lån ska du främst ha koll på lånets storlek–lånebeloppet–och räntan, vilka avgör hur mycket ditt lån kommer att kosta.

Har du ett högre lånebelopp innebär det en högre kostnad varje månad, men för samma ränta. En högre ränta medför givetvis också en högre månadskostnad, men då för samma lånebelopp. Räntan kommer att sättas mycket beroende på den förväntade risken. Med detta menas den förväntade risken som långivaren har på att du som låntagare inte kommer kunna betala tillbaka lånet. Desto högre förväntad risk utifrån långivarens bedömning, desto högre ränta kommer du få på lånet, och vice versa. Långivaren kan givetvis även neka dig ett lån helt och hållet.

Man gör här en kreditupplysning för att kontrollera din kreditvärdighet. Tänk på att din kreditvärdighet kan försämras om flera kreditupplysningar görs inom en kortare period, det är därför bättre att gå genom de tjänster som kan erbjuda flera låneofferter på endast en kreditupplysning. Exempelvis kan du vända dig till Lendo.se eller Compricer.se för att få hjälp med detta.

Dolda kostnader

Utöver ovanstående faktorer ska du även se upp för avi-kostnader och uppläggningsavgifter som kan tillkomma. Dessa så kallade dolda kostnader är inte alltid redovisade tydligt, och kan leda till förhållandevis stora påslag på ditt lån. Exempelvis lyfter Advisa exemplet med en uppläggningsavgift på 300 kr, vilket inte är väldigt mycket på ett större lån. Men om du exempelvis skulle ta ut en telefon på avbetalning värd 2.000 kr och måste betala samma uppläggningsavgift, blir köpet helt plötsligt 15 % dyrare bara från första början. Utöver detta påslag kan fler kostnader sen tillkomma som aviavgifter samt eventuella räntor.

Var noga med att läsa det finstilta i lånevillkoren, och du bör även ha koll på den effektiva räntan på lånet. Den effektiva räntan inkluderar alla dolda kostnader som lånet medför, och visar därmed vad den verkliga kostnaden kommer bli. Det är alltså den effektiva räntan som man ska se till när man jämför olika lån.

Det finns även ett flertal tjänster som ger dig en överblick på olika billån och vad de kommer kosta, samt som låter dig jämföra de olika långivarna för att göra ett så smart val som möjligt. Se exempelvis billån24.se, samt så kan även ovannämnda Compricer och Advisa hjälpa dig med att jämföra lån.