Privatlån

Privatlån är bankernas term för att låna pengar utan att ha någon annan säkerhet än sitt goda namn och rykte. En vanligare term för privatlån är banklån. Den banktekniska termen för denna typ av lån är blancolån, och oftast brukar bankerna inte bry sig särskilt mycket om vad man ska ha pengarna till. Det kan röra sig om att låna pengar till en bil, en båt, en resa eller helt enkelt för att kunna betala av andra krediter.

För att få låna pengar genom ett privatlån från en bank krävs det oftast att du har fast anställning, saknar kreditanmärkningar och inte har för mycket andra lån. Blancolånet är populärt just eftersom att du, vid exempelvis lån till bil, slipper kontantinsats och får låna för hela bilens belopp. Det ställs här då heller inga krav, till skillnad från lån med säkerhet, på vart bilen är köpt eller hur gammal den är. Nackdelen är därmed att du troligtvis får en lite högre ränta än vad du får på ett lån där du har bilen som säkerhet. Ett alternativ är att man tar lån med säkerhet till 80 % av bilens värde och sedan betalar kontantinsatsen på 20 % med hjälp av ett blancolån. Mer om olika sorters billån och vilka möjligheter du har kan du läsa om på startsidan Billån.

När du väljer ett blancolån är det bra att tänka på att desto längre låneperiod du har desto mer blir totalkostnaden för lånet. Vissa långivare kan även erbjuda låne- eller betalningsskydd som innebär att du får en typ av försäkring, vilken hjälper dig med räntor och amorteringar om du blir inkapabel att betala, som en konsekvens av exempelvis arbetslöshet eller sjukdom.

Bolån

Ett annat alternativ till privatlån är att du istället lånar pengar på din bostad. För att kunna finansiera en ny bil väljer vissa att utöka sitt bostadslån istället för att ta på sig ytterligare ett lån. Så äger du din bostad kan detta vara ett billigare alternativ, du måste däremot ha en god plan för hur du ska betala tillbaka lånet, speciellt om du väljer ett amorteringsfritt lån som banker erbjuder. Amorteringsfritt lån innebär att du endast betalar av räntan på lånet varje månad under en bestämd period, och låter skulden kvarstå.

Bilar faller ofta en del i värde, speciellt nya bilar under sina första år, och utökar du ditt bostadslån för en ny bil bör du inte göra det genom ett amorteringsfritt lån där du inte har möjlighet att betala tillbaka en del av skulden varje månad. Du bör snarare vara säker på att du kan betala tillbaka skulden åtminstone i samma takt som bilen förlorar värde, för att undvika att stå kvar med en bil som har minskat avsevärt i värde, och ett lån att betala som motsvarar bilens pris när du köpte den.